De ‘gatenman’ beschoten


Een gewapende bende heeft het mysterieuze laatste levende lid van een geïsoleerd levende stam in de Amazone beschoten.

Het voorval vond vorige maand plaats in Tanarú, een inheems gebied in Rondônia, de Braziliaanse deelstaat in het Amazonegebied, maar het nieuws is pas onlangs naar buiten gekomen.

man van het gatHet is niet bekend of de schutters de Indiaan wilden doden of dat de schoten bedoeld waren om hem weg te jagen. De plaatselijke veeboeren verzetten zich tegen pogingen van de overheid om het land van de man te beschermen en zijn de meest waarschijnlijke daders.

Functionarissen van FUNAI, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, ontdekten dat hun wachtpost was leeggeroofd en in het nabijgelegen bos vonden ze hulzen van een jachtgeweer.

FUNAI denkt dat de ‘Man van het Gat’ de aanslag heeft overleefd. Zijn naam verwijst naar de diepe kuilen die hij graaft om dieren te vangen en om zich schuil te houden. Aangenomen wordt dat hij de enige overlevende is van een stam die door veeboeren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is uitgemoord.

De enige bekende beelden van de ‘Man van het Gat’ zijn vluchtige foto’s van cineast Vincent Carelli in zijn documentaire ‘Corumbiara’ waarin hij de indianen-genocide aan de kaak stelt.

Credit beelden: Survival International.