De fysica van kokend alcohol


Je gebruikt misschien wel elke dag de theepot of de waterkoker, maar gebeurt er nu eigenlijk van binnen? Sander Wildeman en collega’s van de Universiteit van Twente hebben de fysica van koken in beeld gebracht.

Om dit voor elkaar te krijgen vulden ze een open doorzichtige ketel met alcohol. Water zou het glas te veel beslaan, wat het filmen lastig maakt. Het vat met de alcohol werd langzaam verhit tot 200 graden Celsius, 120 graden boven het kookpunt.

Aan de onderkant van de ketel verschenen tijdens het koken steeds meer bubbels die warme damp naar het oppervlakte vervoeren. Maar op een bepaald punt werd de alcohol zo heet dat er iets bijzonders gebeurde: er ontstond een dunne laag damp die de alcohol bedekte en er voor zorgde dat er geen warmte meer kon ontsnappen. Er ontstonden ineens veel minder bubbels, en het koken vertraagde. Zo’n toestand wordt een kookcrisis genoemd. Het filmpje van het hele gebeuren:

Wildeman en collega’s onderzoeken het koken van vloeistoffen om het proces efficiënter te kunnen maken. Daarmee zouden ze koelsystemen van kerncentrales of stoomturbines beter kunnen laten werken.