De feiten over stevia


Sinds begin dit jaar mag stevia in de Europese Unie worden verkocht. Sommigen noemen de zoetstof een wondermiddel.

Maar is het dat ook? Stevia wordt door mensen die de gebruikelijke zoetstoffen wantrouwen vaak aangehaald als een middel dat veel beter voor de mens zou zijn. Met een zoetkracht die 300 keer hoger is dan suiker, is het in ieder geval zoet genoeg. Bovendien lijkt stevia te kunnen helpen bij afvallen. Tests met mensen die de stof gebruiken in plaats van suiker tonen aan dat het de stofwisseling bespoedigt.

Daarom mag een volwassen mens er per dag niet meer dan 600 milligram van hebben. Dat is de hoeveelheid die nodig is om een fles cola zoet te maken. Kinderen zouden niet meer dan een glas van die cola mogen hebben. Wie veel meer dan dat binnen krijgt, kan te maken krijgen met een te lage bloeddruk.

Verder is alle nieuws over stevia gunstig. Sommige diabetici gaan er zelf meer insuline van aanmaken en het helpt bij mensen met een langzame stofwisseling. Tests bij dieren tonen aan dat het hoge bloeddruk kan verlagen en zelfs goed zou kunnen zijn tegen acne.

Stevia wordt gemaakt uit een plant die van nature in Zuid Amerika voorkomt. Om de zoetstof te winnen, worden de bladeren van de plant behandeld met alcohol en water. Daardoor blijven kristallen achter die tot poeder worden vermalen.