De eerste taak van May: doem


vanguard onderzeeer

Vandaag wordt Theresa May de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Een van eerste dingen die ze moet doen op haar eerste werkdag, is vier identieke brieven schrijven. Daarin staan instructies voor de kapiteins van de vier Britse atoomonderzeeërs, wat ze moeten doen in geval van een totale vernietiging van het vaderland.

De brieven zijn een overblijfsel van de Koude Oorlog, toen een atoomoorlog soms heel dichtbij kwam. Van de vier onderzeeërs is er altijd eentje op volle zee. Het kan dus zijn dat alle andere Britse strijdkrachten en commandostructuren zijn vernietigd en dat schip als enige nog kan terugvuren.

Wat er in de brieven staat, sla terug of niet, is uiterst geheim. Ze worden verzegeld bewaard op de schepen en alleen in het uiterste geval geopend. Treedt een premier af, dan wordt zijn of haar brief vernietigd. De nieuwe premier moet daarom gelijk nieuwe instructies schrijven. Het is, zo hebben voormalige premiers gezegd, een moment waarop ze zich ten volle bewust worden van hun grote verantwoordelijkheden.