De eerste harige microben


Misschien ben je ze op school in een biologie-experiment een keer tegengekomen: pantoffeldiertjes. Samen met ongeveer 700 andere soorten behoren ze tot de trilhaardiertjes die nu elke plaatselijke sloot bevolken. Maar wanneer ze precies op aarde ontstonden, is nog altijd een mysterie voor wetenschappers. De opbrengst aan fossielen van de fragiele beestjes was tot nu toe namelijk bedroevend laag.

Geologen van het Massachusetts Institute of Technology en Harvard (VS) brachten daar verandering in. Het team ontdekte maar liefst honderden miniatuurfossieltjes van de zogenoemde tintinniden in ijzige rotsen in het zuidwesten van Mongolië.

De flesvormige fossieltjes van tintinniden (foto:Tanja Bosak).

Deze flesvormige microfossielen moeten zo’n 700 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Precies tijdens de periode van ‘sneeuwbalaarde‘, waarin hevige ijstijden de aarde teisterden en waarvan weinig bekend is over de toen levende organismen.

Volgens de onderzoekers vertoefden de tintinniden tijdens deze periode, veilig beschermd in hun schild van eiwit en mineralen, in de ijzige prehistorische oceanen. Met hun trilhaartjes wisten ze zich voort te bewegen en voedsel op te lepelen. Een soort bubbels aan de buitenkant van het schild dienden als een soort drijf-systeem.

Met de vondst hopen wetenschappers meer te weten te komen over het leven tijdens de prehistorische ijstijden en hoe de trilhaardiertjes verder evolueerden tot meercellige organismen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Geology.

Follow Faqtman on Twitter