De directeur keek Wickie


Naar welke tekenfilms keek je altijd toen je klein was? Dat bepaalde mede wie je nu bent geworden.

Was je vroeger een fan van Wickie de Viking? Dan leid je nu wellicht een groot bedrijf. Keek je als meisje naar Pippie Langkous? Dan ben je geëmancipeerde vrouw geworden.

De kijkgewoontes van kinderen bepalen namelijk voor een deel wat voor volwassenen ze later worden, heeft een Duitse kinderpsycholoog ontdekt. Alfred Gebert van de universiteit van Münster in Duitsland interviewde volwassenen over de helden van hun kindertijd. Hij ontdekte dat veel mensen de karaktereigenschappen van de hoofdpersonen uit hun favoriete kinderseries vertoonden, zo vertelde hij televisiezender WDR.

Volgens Gebert is dat niet zo gek, de kinderverhalen op televisie en in boeken versterken de fascinatie die een kind al heeft. Je keek naar Wickie omdat je al avontuurlijk was aangelegd en de verhalen over de kleine viking zorgden dat je die eigenschap nog sterker kreeg.

Televisie hoeft dus helemaal niet slecht te zijn voor kinderen, zo betoogt de psycholoog. Goede programma’s verpakken educatieve thema’s in spannende verhalen en tonen kinderen welke mogelijkheden er zijn in het leven. Vooral de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (Pippie Langkous, Emil) was daar een ster in volgens Gebert.

Niet alle moderne series doen dat. Uit onderzoek van Gebert bleek dat The Simpsons voor kinderen onbegrijpelijk is. De thema’s in deze tekenfilm zijn veel te volwassen en het tempo van het verhaal ligt te hoog. Zelfs Tom en Jerry is op het randje, vanwege de constante strijd tussen de kat en de muis. Geen goed voorbeeld.

Het onderzoek had nog een opmerkelijke uitkomst. Kinderen die veel naar dierenseries keken (Lassie, Flipper), zijn geen grote dierenvrienden geworden. Ze hadden zelfs minder vaak een huisdier dan het statistisch gemiddelde. Hun fascinatie met de dieren kwam meer voort uit de nieuwsgierigheid naar hoe een beest taken kon volbrengen die eigenlijk voor een mens bestemd waren.

Je hield van… en nu ben je…

De Drie
Je hebt een sterke persoonlijkheid en je koestert sterke
vriendschapsbanden. Je denkt liever dan dat je sport.

Wickie
Je bent een teamspeler, iemand die anderen enthousiast kan maken, een
leidersfiguur.

Winnetou
Je hebt alles over voor je medemens, je sociale gevoel is enorm sterk.

Lassie
Vaak ben je bang dat anderen je pijn zullen doen, daarom stel je je niet
kwetsbaar op. Je houdt niet van onzekerheid.

Follow Faqtman on Twitter