De beste chauffeur komt van kantoor


Na een beroerte toch weer de weg op? Je hoeft niet meer een lange testrit te maken. Het is met pen en papier in een kantoortje binnen 15 minuten gepiept.

Geslaagd?
Geslaagd?

Autorijden is voor veel mensen meer dan een plezierig ritje maken. Het is een must om mobiel te blijven. Daarom willen ook veel mensen zo snel mogelijk weer achter het stuur kruipen als ze een beroerte hebben gehad.

Maar hoe weet je dat het veilig is om iemand de autosleutels terug te geven? Jarenlang wisten wetenschappers hier niet het antwoord op. Er werd gedacht dat deze ex-patiënten eerst een rijvaardigheidstest moeten afleggen. Maar niets is minder waar, ze kunnen lekker binnen blijven.

Belgen hebben namelijk deze automobilisten in spe simpele testjes uit laten voeren die binnen 15 minuten gepiept zijn. Deze testjes bestaan uit het herkennen van verkeersborden, een test voor het oriënteringsvermogen en een test die de snelheid van het ‘visueel scannen’ van de omgeving onder de loep neemt.

Deze serie tests bracht in de proef-fase 80 tot 85 procent van de onveilige automobilisten aan het licht. En daarmee maakt het dure en soms onveilige rijvaardigheidsproeven op de weg onnodig.

Foto: Flickr