De Amerikaanse droom is definitief voorbij

Ongelijkheid neemt toe


wolf of wall street

De krantenjongen die miljonair wordt. De alleenstaande moeder die het schopt tot succesvolle advocate, Hollywood heeft veel films gemaakt over de zogenoemde Amerikaanse droom. De kern van die droom is dat je met hard werken en voldoende talent kunt worden wat je wilt. De Amerikaanse samenleving is zo ingericht dat je altijd op kunt klimmen, zelfs helemaal tot de top, zo heet het. Helaas, die droom is voorbij.

Ooit was het inderdaad mogelijk snel op de klimmen in de VS. Van de in 1940 geboren mensen, verdiende qua koopkracht 90 procent meer dan hun ouders. Sinds die tijd is het percentage gaan dalen. Voor mensen geboren rond 1983 is het percentage dat meer verdient dan de ouders nog maar 50 procent, zegt een groep economen en sociologen van Stanford University in de VS.

De groep spitte door enorme hoeveelheden aan economische en bevolkingsgegevens en zagen dat de vanzelfsprekendheid waarmee mensen ook konden opklimmen is verdwenen. In sommige staten van het middenwesten (Ohio, Illinois) verdient zelfs meer dan de helft van de jongeren minder dan hun ouders. Het zijn niet toevallig staten waar Donald Trump het bij de laatste verkiezingen erg goed heeft gedaan, de ontevredenheid onder de bevolking is groot.

Waardoor komt dat? De groep geboren in 1940 profiteerde enorm van de economische groei in de jaren vijftig tot zeventig. Maar dat is slechts een deel van de verklaring. Vooral de ongelijkheid is in de VS enorm toegenomen, ontdekten de onderzoekers van Stanford. Voor het cohort geboren in 1940 gold dat economische groei goed was voor alle inkomensgroepen, zowel de krantenjongen als de miljonair gingen er op vooruit.

Tegenwoordig profiteren grote groepen Amerikanen totaal niet meer van groei. Ze zitten in slechte banen met slechte arbeidsvoorwaarden en leven in de economische marge. Ook als het economisch goed gaat, profiteren ze daar niet van. Gaat het slecht, dan lijden ze daar wel onder, schrijven de onderzoekers in het blad Science.