De achtbaan des doods


De ‘Achtbaan des doods’ is een euthanasiemachine die is ontworpen om het leven ‘met elegantie en euforie’ te nemen. Het idee voor de ‘Euthanasia Coaster’ komt van de Lithouwse ingenieur Julijonas Urbonas die aan de Londense Royal College of Art promoveert. Sinds zijn kindertijd werkt hij in pretparken en hij raakte gefascineerd met het ‘zwaartekracht theater’ dat mensen ondergaan in ritjes.

Achtbaan des doods. Foto: Julijonas Urbonas

Urbonas bedacht de ultieme manier om zwaartekracht te ondergaan – keihard en tot het eind. Op zijn website legt hij uit hoe zijn achtbaan werkt: “Het karretje waar je in zit, wordt heel langzaam naar 500 meter hoogte getakeld. Het zal af en toe even schudden en kraken om je beslissing te testen. Bovenaan heb je een paar minuten om je beslissing te overdenken of nog wat laatste woorden uit te spreken. Wanneer je zeker weet dat dit het einde voor je is druk je op de ‘FALL’ knop en geef je je over aan de zwaartekracht.”

Urbonas schrijft dat de eerste afdaling is zo stijl is dat ‘ie al tegen terminale snelheid aan zit. Hierna ga je de eerste van een serie loopings in. Door de G-krachten wordt het moeilijk om te ademen en stroomt al je bloed naar het onderste deel van je lijf, hierdoor komen de hersenen zuurstof tekort. Mensen die goed tegen G-krachten kunnen, zullen te maken krijgen met ‘grey vision’ waardoor ze geen kleur meer zien of tunnelvisie.”

Julijonas Urbonas

In de tweede looping zal je volgens Urbonas te maken krijgen met G-LOC: een verlamd lijf en bewusteloosheid door de G-krachten waarbij je levendige en bizarre dromen krijgt. Urbanos: “Die dromen zou je na kunnen vertellen, als je het ritje overleefd, maar dat is vrijwel onmogelijk. De volgende vijf of zes loopings zorgen ervoor dat het ritje je leven daadwerkelijk beëindigd. Of, accurater gezegd, dat je hersenen overlijden door zuurstofgebrek – een wettige indicator van de dood in veel landen.” Wanneer mensen het ritje toch overleven, stelt Urbonas voor ze nog een rondje te laten maken.

De Achtbaan des doods bestaat niet, het is slechts een idee van Urbonas. Hij vindt het een mooie manier om euthanasie uit de steriele medische hoek te halen en er een mooi ritueel van te maken. Hij denkt dat de machine in de toekomst gebruikt kan worden om overbevolking tegen te gaan of het leven te beëindigen van mensen die vinden dat het lang genoeg heeft geduurd.

Euthanasia Coaster from Julijonas Urbonas on Vimeo.

Follow Faqtman on Twitter