De aarde heeft hier en daar ‘plasticroest’


plasticroest

Er is een nieuwe vorm van plasticvervuiling ontdekt. Wetenschappers noemen het plasticroest, een kunststof afzetting op rotsen die lijkt op de natuurlijke korst van algen en korstmossen. Het fenomeen is ontdekt door een onderzoeksteam van het Marine and Environmental Sciences Center (MARE) van het eiland Madeira.

De onderzoekers zagen de afzettingen op de vulkanische rotsen van Madeira voor het eerst in 2016. De plekken waren blauw en leken op oude kauwgom. Ze namen toen wat foto’s en verzamelden gegevens, maar ze dachten dat het een geïsoleerd fenomeen was. Een jaar later, waren de plakken aanzienlijk toegenomen in grootte en kleur, wat de wetenschappers ertoe bracht om verder te onderzoeken.

De analyses toonden aan dat het om kunststof gaat, de plakken bevatten polyethyleen, dat aanwezig is in veel alledaagse voorwerpen. Ondertussen neemt het 10 procent van het rotsoppervlak in beslag. De wetenschappers denken dat het zich vormt door de impact van plastic objecten die met geweld de kliffen raken, zoals boeien.

De Portugese wetenschappers maken zich zorgen over het plaatselijke ecosysteem. De rotsen met de blauwe plakken zitten vol leven en er is waargenomen dat kleine zeeslakken dol lijken op de plasticroest. De onderzoekers sluiten niet uit dat ze dit plastic eten en dat andere organismen dit ook doen. De zeeslakken staan in verschillende delen van de wereld op het menu. Zo kan het ook in ons terechtkomen.

Details van het Portugese onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science of the Total Environment.