De 5 eigenschappen die je rijk en gezond maken


gelukkig
emotionele stabiliteit, doorzettingsvermogen, zelfcontrole, optimisme en plichtsgetrouwheid.

Welke mensen doen het goed in het leven? Wetenschappers hebben de eigenschappen ontdekt die mensen gezond, gelukkig en succesvol maken. Volgens University College in het Britse Londen zijn emotionele stabiliteit, doorzettingsvermogen, zelfcontrole, optimisme en plichtsgetrouwheid de sleutels tot een geweldig aards bestaan.

Mensen in de vijftig en zestig die minstens vier van deze eigenschappen bezaten, hadden een prachtig leven opgebouwd, ze waren rijker, gezonder en hadden minder last van depressieve klachten dan leeftijdgenoten. Ook waren ze onderdeel van een grotere sociale groep.

Deze sleutel tot succes is zelfs een betere voorspeller van succes dan afkomst. Mensen uit een goed nest die bijvoorbeeld optimisme en doorzettingsvermogen misten, bleken minder geslaagd in het leven. Ook intelligentie is veel minder belangrijk dan de onderzoekers aanvankelijk dachten als het gaat om wat een mens de juiste gereedschappen geeft voor succes en geluk.

Geen van deze eigenschappen is belangrijker dan de andere. Het is juist de combinatie die mensen doet slagen in het leven, zagen de onderzoekers na onderzoek van 8000 mensen gedurende elf jaar. Wie de exacte combinatie van eigenschappen heeft, loopt bijvoorbeeld maar een kans van 3 procent op een depressie in het leven. Het risico bij de totale bevolking is daarentegen 22 procent.

Wie hoog scoort op deze ‘big five’ heeft gemiddeld ook een lager cholesterol en minder last van ontstekingen die hartproblemen veroorzaken. Deze mensen hadden ook een slanker middel en ze liepen over het algemeen net iets sneller dan de rest. Ze deden vaker vrijwilligerswerk en ze rapporteerden meer geluk in hun leven.

De studie is gepubliceerd in Pnas.