Dating apps laten mannen braken


braken

Dating-apps stimuleren gevaarlijke dieetpraktijken, vooral bij mannen, beweren wetenschappers. Harvard University deed onderzoek naar apps als Tinder en de manier waarop ze gedrag beïnvloeden. De onderzoekers vonden een sterke correlatie tussen mensen die deze apps gebruiken en ongezonde afvalmethodes, zoals vasten, braken en het gebruik van laxerende pillen.

Mannen vertoonden dit gedrag zelfs vaker dan vrouwen, 54,1 procent tegen 44,8 procent van de vrouwen. Meer dan een derde van de mannen braakt om op gewicht te komen voor een date, van de vrouwen doet een vijfde dat.

Hoewel uit het onderzoek niet duidelijk wordt of de brakers al bezig waren met gewichtsbeheersing voordat ze dating-apps gingen gebruiken, lijken de apps het gedrag wel te verergeren. Andere gangbare methoden om pondjes kwijt te raken waren het gebruik van dieetpillen, anabole steroïden of supplementen voor spieropbouw als eiwitpoeder.

Klinisch gesproken hebben mensen die zulke drastische maatregelen nemen om slank te worden of te blijven een eetstoornis, concluderen de onderzoekers. Eerder onderzoek toont bovendien aan dat sommige apps zeer verslavingsgevoelig zijn. Mannen en vrouwen blijven swipen, omdat ze het gevoel hebben dat de ideale date zich nog ergens verbergt in de miljoenen profielen.

De nieuwe studie is gepubliceerd in het Journal of Eating Disorders.