‘Dat kan mijn zoontje van 6 ook’


jackson Pollock

Moderne kunst is niet bij iedereen even geliefd. Een veelgehoorde opmerking van mensen is dat het lijkt alsof het door kinderen gemaakt is. ‘Dat kan mijn zoontje van zes ook’, is dan standaard de uitroep van de toeschouwer. Maar hoe zit het eigenlijk met kinderen, kunnen die abstracte kunst onderscheiden van werken die door leeftijdgenoten zijn gemaakt?

Om antwoord te krijgen op die vraag, werden door onderzoekers van Boston College (VS) kinderen tussen de vier en de tien uitgenodigd om naar schilderijen te kijken. Die werden steeds in paren getoond; eentje gemaakt door een gerenommeerd kunstenaar, eentje door een leeftijdgenoot, een aap of een olifant. De vraag was of ze konden zien welk schilderij in welke categorie hoorde.

Het antwoord is ja, kinderen hebben haarfijn door welk schilderij door een echte kunstenaar is gemaakt. Overigens net als volwassenen, die in 2011 een vergelijkbaar experiment deden. Schijnbaar doen kunstenaars ‘iets’ dat kinderen of dieren niet kunnen, hoe lukraak sommige kunstwerken ook lijken.

Daarna kregen de kinderen kunstwerken te zien die wel voorzien waren van een beschrijving van de maker, opnieuw kunstenaars, kinderen, apen en olifanten. De vraag was welke ze het mooiste vonden. Daarbij hadden de kinderen een duidelijke voorkeur voor werken door hun leeftijdgenoten en dieren.

Het onderzoek is verschenen in het vakblad Journal of Cognition and Development.