Dát is pas wetenschapsfraude


Wordt ‘wetenschapsfraude’ het woord van het jaar? In Nederland is beroering ontstaan door wetenschappers die hun eigen onderzoeksdata hebben bedacht. Zoals hoogleraar Diederik Stapel, die in zeven onderzoeken data verzon en daarop enkele tientallen artikelen baseerde.

Yoshitaka Fujii.
Recent is ook Dirk Smeesters vertrokken bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam vanwege het vermoeden van fraude. Beide heren kunnen echter niet tippen aan een Japanse anesthesioloog. Die heeft liefst 172 wetenschappelijke onderzoeken uit zijn duim gezogen.

Yoshitaka Fujii, associate professor aan de universiteit van Tokio, gold als een van de leidende wetenschappers in zijn veld. De 52-jarige publiceerde veel. Maar van de 212 artikelen die hij schreef, waren 172 gebaseerd op onderzoek dat nooit (goed) was uitgevoerd. Daarmee is dit de meest omvangrijke wetenschappelijke fraude ooit gepleegd.

De anesthesioloog (specialist in verdovingen) ontkent zelf alle schuld, maar alle wetenschappelijke tijdschriften hebben zijn werk inmiddels uit hun archieven verwijderd. Het gaat om artikelen geschreven tussen 1993 en 2011. Naar oudere werken van de Japanner wordt nog onderzoek gedaan.