Dat blauwe puntje zijn wij


Afgelopen vrijdag nam de ruimtesonde Cassini met een van zijn camera’s een panoramisch beeld van Saturnus. Bij deze gelegenheid kwam ook de aarde, op bijna 1.440.000.000 kilometer afstand van de sonde op dit moment, als een kleine blauwe stip in zicht.

De afbeelding is gemaakt met een groothoek camera en toont een deel van de verlichte ringen van Saturnus. De zon beschijnt zowel de geringde planeet als onze eigen aarde. De beelden van de Cassini tonen ons hoe klein onze planeet in de uitgestrektheid van het heelal.

Foto’s van de aarde vanuit de buitenkant van ons zonnestelsel zijn uiterst zeldzaam, omdat camera’s aan boord van sondes normaal niet worden gericht op de aarde. Zou dat wel gebeuren, dan zorgt de zon dat de beeldsensoren beschadigd raken. De huidige beelden waren alleen mogelijk omdat afgelopen vrijdag Saturnus voor de zon zat en onze ster zo verduisterde.

Het is het pas de derde keer dat de Aarde werd gefotografeerd vanaf het buitenste zonnestelsel. De eerste afbeelding is gemaakt in 1990 met behulp van de NASA-sonde Voyager 1. Deze foto raakte bekend als de Pale Blue Dot. Cassini werd in 1997 gelanceerd.