Darth Vader helpt wetenschappers


Hoe snel bewegen zandduinen zich door een woestijn? Het antwoord op die vraag hopen geologen te vinden met hulp van de meester van het kwaad: Darth Vader. Voor wie geen science fiction fan is, Darth Vader (oorspronkelijk Anakin Skywalker) speelde een hoofdrol in de zes Star Wars films.

Darth Vader komt uit een dorp met de naam Mos Espa op de woestijnplaneet Tatooine. In werkelijkheid lag het stadje – bestaande uit echte stenen huisjes – echter in Tunesië. Toen het filmen in 1999 klaar was, werd deze set gewoon achtergelaten en hij ligt er nog steeds.

Maar misschien niet lang meer. Mos Espa wordt bedreigd door een barchan, een rollende zandduin die vanuit de woestijn komt en uiteindelijk alle huisjes zal bedekken. Hoe snel zal dat gebeuren? Dat interesseert geologen. Die gebruiken het geboortehuis van Darth Vader als referentiepunt om de snelheid van de barchan met satellietbeelden te meten.

In het vakblad Geomorphology beschrijven drie wetenschappers hoe Mos Espa het enige vaste punt is in een constant bewegende woestijn en hoe het ze kan helpen beter te begrijpen hoe Barchans door de woestijn heen rollen.