Dappere wetenschapper laat larve in zijn huid leven

Deze beelden blijven in je hoofd spoken


Naskrecki huid

Sommige wetenschappers hebben alles over voor hun vak. Zoals de Poolse bioloog Piotr Naskrecki, die tijdens een expeditie in de regenwouden van het Midden-Amerikaanse Belize een larve van een Dermatobia hominis in zijn huid kreeg. Deze horzelachtigen leggen hun eitjes in de huid van dieren en mensen. De larve blijft in het lichaam en gedraagt zich als parasiet, totdat hij klaar is om als horzel naar buiten te komen.

De normale reactie van een mens is om zo snel mogelijk van deze parasiet af te komen. Maar niet Naskrecki, die als bioloog verbonden is aan de prestigieuze Harvard universiteit in de VS. Hij besloot de larve in zijn huid te volgen om te kijken hoe die zich gedraagt. Het hele proces legde hij vast op film, zodat we er nu allemaal van kunnen genieten. Het resultaat stelt niet teleur, uit de Pool kruipt uiteindelijk een grote gele made.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats: wie de film bekijkt, krijgt het beeld van de gele geweldenaar die uit de huis kruipt voorlopig niet meer uit zijn hoofd. Voor biologen is het allemaal reuze fascinerend, voor de gemiddelde leek is het vooral een kwestie van de laatste maaltijd binnen houden. Met Naskrecki gaat het overigens uitstekend, hij heeft niets overgehouden aan zijn experiment.

The Human Bot Fly from Piotr Naskrecki on Vimeo.