Dapper duikbootje jaar onder ijs


tramper

In een tijd dat de wereld soms gek lijkt te zijn geworden en achterlijkheid her en der regeert, is het goed om te beseffen waartoe de mensheid ook in staat is. Het bouwen van een onderzeebootje bijvoorbeeld, dat een jaar lang, zelfstandig onder het ijs van de Zuidpool onderzoek kan doen naar het spaarzame leven daar.

Even voorstellen, de Tramper, gebouwd door het Duitse Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung (AWI). Het is een wonder van techniek, zo gebouwd dat je hem in het water takelt en dan voorlopig vergeet. Dat komt omdat de Duitsers de technologie zo robuust hebben gemaakt dat het geval onder Extrembedingungen kan blijven functioneren.

Vorig jaar is de Tramper getest tijdens een Duitse poolexpeditie en geslaagd voor alle tests. Vorige week is het duikbootje voor de echte missie in het water getakeld, aan de rand van het poolijs. Daar dook het volgens plan naar 2500 meter diepte om met metingen te beginnen. Na een meetcyclus schakelt de elektronica van het bootje zichzelf nagenoeg uit. Het gaat een week slapen om alle data te verwerken en de batterijen weer op te laden.

Zo kan het in totaal 52 weken beneden blijven en metingen doen en foto’s maken. Zonder dat een mens zich ermee bemoeit. Aan het einde duikt hij weer op. De Duitsers zijn bijzonder geïnteresseerd in organische substanties op de bodem. Daar leven bacteriën die de resten van dode dieren oppeuzelen en omzetten in onder andere zuurstof. Hoe werken die precies bij de temperaturen rond het vriespunt? Tramper gaat het voor ons ontdekken.