Dansen zit tussen je oren


Of je goed kunt dansen heeft weinig met je voeten te maken, maar alles met je hersenen.

Het is niet moeilijk om in een disco mensen er uit te pikken die veel ?-aminoboterzuur zuur in hun hersens hebben. Het zijn de tenentrappers, de net buiten de maat dansers, de weinig bewegelijken. Onderzoekers uit Oxford hebben ontdekt dat deze stof, die prikkels in de hersenen dempt, zorgt voor geringe dans-skills.

Neurologe Charlotte Stagg legde proefpersonen onder een scanner nadat ze een ‘dansje’ met hun vingers op een sensor hadden moeten leren. Degenen die op de sensor hoog scoorden op ritme, timing en beweging, hadden weinig y-aminoboterzuur in hun brein, zo bleek uit de scans. Mensen met veel van deze stof waren slecht in het dansen op de sensor. Volgens Stagg is het vingerdansje voor de hersenen hetzelfde als een echte dans.

Goed, je hebt twee linkervoeten, kun je daar wat aan doen? Een beetje alcohol drinken helpt, de werking van y-aminoboterzuur neemt af door alcohol. Ook kun je ophouden vitamine B1 te slikken, dat de werking van de stof versterkt. Veel maakt het echter niet uit, dansen is echt een kwestie van aanleg. Alleen zit die aanleg dus tussen je oren.

Follow Faqtman on Twitter