Dagelijks aspirine helpt tegen kanker


Veel oudere mensen slikken al dagelijks een aspirientje als bloedverdunner, om trombose tegen te gaan. Daar moeten ze vooral mee doorgaan, zeggen Britse artsen. Het dagelijks nemen van zo’n pilletje zorgt ook dat de kans dat je kanker krijgt veel kleiner wordt. Het gaat daarbij vooral om maag- en darmkanker.

De artsen van de Queen Mary University of London hebben een metastudie gedaan. Daarbij gebruiken wetenschappers de data van meerdere eerdere studies en combineren die om nieuwe conclusies te kunnen trekken. Zo kwamen ze er achter dat mensen die tussen hun 50ste en 65ste beginnen met dagelijks een aspirine slikken, 10 jaar later een 35 procent lagere kans hebben op darmkanker. De mortaliteit van deze ziekte daalt met 40 procent.

De kans op maagkanker daalt met 30 procent, de sterfkans met 35 procent.

Er zijn echter wel bijwerkingen. De kans op maagbloedingen neemt toe van 2,2 procent naar 3,6 procent. De kans op een maagzweer neemt toe met 30 tot 60 procent. Vooral deze laatste aandoening is potentieel dodelijk. Toch is kanker vele malen dodelijker, zodat het nemen van aspirine toch een goed idee is.

Het onderzoek staat in het vakblad Oncology.