Doorbuffelen dankzij genen


Wie met weinig slaap toe kan, is geen bikkel, maar heeft dat talent cadeau gekregen van moeder natuur. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt om goed te functioneren, blijkt namelijk vast te liggen in je genen. Dit blijkt uit een studie aan de University of Pennsylvania School of Medicine. De bevindingen worden gepubliceerd in Neurology, het vaktijdschrift van de American Academy of Neurology.

Niet iedereen met DQB1*0602 ontwikkelt narcolepsie.

Een variant met de klinkende naam DQB1*0602 – betrokken bij de slaapstoornis nacrolepsie – speelt een belangrijke rol, zo ontdekten de slaaponderzoekers. Niet iedereen met deze variant heeft trouwens last van narcolepsie (stoornis met onder meer extreme slaperigheid overdag).

Voor de proef werden 92 mensen zonder de variant vergeleken met 32 mensen mèt de variant, maar zonder slaapstoornissen. In het slaaplaboratorium mochten de deelnemers eerst twee nachten ongestoord en lang slapen. De daarop volgende vijf nachten was er sprake van slaapdeprivatie. Ze mochten maar vier uur per nacht in bed liggen. De rest van de tijd bleef het licht aan en konden ze lezen, tv kijken of spelletjes doen om wakker te blijven.

Het effect van het slaaptekort op hun geheugen, aandacht en andere cognitieve vaardigheden werd gemeten. De mensen met DQB1*0602 bleken meer problemen te ontwikkelen dan de anderen. Ze sliepen bovendien korter en minder intensief.

Beeld: onkel wart

Follow Faqtman on Twitter