Daarom werkt online daten (bijna) nooit


online daten

Op zoek naar een nieuwe partner? Veel mensen proberen tegenwoordig online daten, via een van de vele websites is er een schier oneindig aanbod aan mannen en vrouwen. Dat is kassa voor de uitbaters. De omzet van de Europese internetdatingmarkt bedraagt naar schatting 549 miljoen euro. Maar werkt het wel, op die manier zoeken?

Volgens nieuw onderzoek niet. De oorzaak: we mikken te hoog.

Volgens deze studie, gepubliceerd in het vakblad Science Advances, zoeken we online naar potentiële partners die te aantrekkelijk voor ons zijn. Of, zoals de onderzoekers het zelf noemen, ‘die in een hogere divisie spelen’ dan wijzelf. Alsof je voor TOP Oss speelt en denkt dat Ajax wel een goede partner voor je zou zijn. Tot een serieuze relatie komt het dan ook weinig.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat knappere mensen zelden reageren op een poging van een lelijker persoon om in contact te komen. Vooral mannen worden erg vaak afgewezen voor het tot een date komt. Waarom proberen ze het dan toch keer op keer bij een babe? Omdat het heel af en toe werkt: in 21 procent van alle gevallen begint een knapperd toch een chat. Vasthoudendheid betaalt zich terug.

Ook opmerkelijk: 80 procent van alle eerste heteroseksuele contacten wordt via een datingsite gelegd door de man. De meeste kerels weten het ook wel als ze te hoog mikken, hoe mooier een vrouw waarmee ze contact zoeken, hoe langer het eerste bericht van een man is. De lengte maakt echter niet uit voor de kans op een reactie, ontdekten de onderzoekers ook.

De wetenschappers onderzochten ook wat mensen bij online daten aantrekkelijk vinden. Bij mannen neemt de aantrekkingskracht met de jaren toe, tot ze vijftig zijn. Dan gaat het langzaam bergafwaarts. Vrouwen worden al vanaf 18 met ieder jaar minder aantrekkelijk, aldus online daters. Een hoge opleiding bij mannen wordt gezien als sexy, bij vrouwen juist niet.