D-Day, maar dan getwitterd


De Britse Nationale Archieven in Kew vieren de 70ste verjaardag van de invasie van Normandië, bekend als D-Day. Grote hoeveelheden foto’s die op die dag zijn geschoten, werden recent gedigitaliseerd en zijn voor het eerst online gezet. Ze geven een indringend beeld van hoe de strijd moet zijn geweest op de Franse stranden.

Daarnaast twittert het archief de hele dag alsof het 6 juni 1944 is, nieuwsberichten druppelen binnen op de feed @ukwarcabinet zoals ze destijd (via de radio) ook bij de Britse premier Winston Churchill binnen zijn gekomen.

Het is exact 70 jaar geleden dat de invasie begon die een einde maakte aan de bezetting van Europa door de nazi’s. Die dag verloren 20.000 tot 30.000 mannen hun leven in een snoeiharde strijd. De geallieerden wilden een bruggenhoofd in Frankrijk om verder Europa in te trekken. De Duitsers wilden absoluut voorkomen dat er een tweede front kwam binnen Europa, ze hadden hun handen al vol aan de strijd tegen de Sovjet Unie.

Op deze verjaardag van de invasie zullen delen worden nagespeeld. Een van de oorspronkelijke parachutisten (nu in de 90) zal zelfs nog een keer afspringen boven Normandië. De meeste mannen die toen meevochten zijn er echter niet meer. Zelfs als ze D-Day overleefden, is de kans groot dat ze in het jaar daarna sneuvelden bij de bevrijding van continentaal Europa. De overlevers zijn nu grotendeels rond de 90.