Cyborgrat gemaakt


Hij is gedeeltelijk knaagdier, gedeeltelijk robot. Door een deel van zijn hersens te vervangen door een elektronisch circuit, kunnen onderzoekers hem laten knipogen. Volgens dierenrechtenactivisten is hij het toppunt van mad science en onnodig dierenleed.

We hebben het over een rat die in een Israëlisch laboratorium is voorzien van een hersenbeschadiging. Vervolgens werd het kapotte deel van zijn brein vervangen door een chip. Die doet het zo goed, dat de onderzoekers de ogen van de rat kunnen sluiten en openen.

Terminators zouden de volgende stap kunnen zijn.
Professor Matti Mintz van de universiteit van Tel Aviv, vertelde over zijn cyborgrat tegen de BBC. Hij is deze week in Groot-Brittannië om zijn onderzoek onder vakgenoten te presenteren. Volgens Mintz is zijn werk een doorbraak en kunnen we binnen afzienbare tijd de eerste experimenten op menselijke patiënten verwachten.

Dat heeft op de zeer actieve anti-vivisectie beweging in het Verenigd Koninkrijk weinig indruk gemaakt. Ze vinden de rat van Mintz een soort monster van Frankenstein. Niemand mag volgens hem zo ingrijpen in de waardigheid van een dier.

De lakmoesproef is of deze techniek uiteindelijk toegepast kan worden bij mensen met een hersenbeschadiging. Dan moet blijken of de rat zijn brein met reden heeft gegeven aan de wetenschap.

Follow Faqtman on Twitter