‘Cyborg’ weefsel ontwikkeld


Een samensmelting van mens en robot. Het is het ultieme toekomstbeeld dat sommige science fiction films ons voorschotelen. Daar heeft een onderzoeksteam van Harvard University en het MIT alvast een voorschot op genomen. Zij lieten weefsel samenvloeien met elektronica.

Het begon met een netwerk van siliconendraden. Daaroverheen spanden de wetenschappers een net van organische polymeren. Vervolgens werden op strategische plaatsen nano-elektroden als sensors geplaatst. Het hele elektronische web dat zo ontstond, kon als een spons in allerlei vormen worden gegoten. Die werd vervolgens in een cultuur van hart- en zenuwcellen gelegd, waarna de cellen zich tussen de elektronica konden innestelen.

Eerdere pogingen tot het maken van ‘cyborg’ weefsel beperkte zich tot het plaatsen van elektronica op weefsel, of het plaatsen van weefsel op elektronica. Maar nu is er dus echt driedimensionaal ‘cyborg’ weefsel gemaakt. Volgens de onderzoekers is hun doel om niet meer te zien waar de elektronica begint en het weefsel eindigt dan ook meer dan geslaagd.

Het onderzoeksteam wist dankzij de elektroden in het weefsel de elektrische signalen die cellen elkaar toezenden te meten. Bij toevoeging van bepaalde stimulerende stofjes konden zij precies zien hoe de signalen veranderde. Ook konden ze de aanmaak van bloedvaatjes stimuleren.

De techniek zal als muziek in de oren klinken voor de farmaceutische industrie, voor het testen van nieuwe geneesmiddelen, en dierenrechtenorganisaties, want proefdieren zullen niet meer nodig zijn. Ook kan zo’n systeem worden gebruikt om een lichaam te monitoren en wanneer dat nodig is elektrisch te stimuleren of een geneesmiddel automatisch te injecteren. Maar of we er ooit een echte cyborg mee worden, waagt te betwijfelen.

Het onderzoek staat in Nature Materials.

Follow Faqtman on Twitter