Curiosity vond ‘voorloper leven’


Komende maandag houdt Nasa een persconferentie om te vertellen wat Curiosity afgelopen september op het oppervlak van Mars heeft gevonden. Eerder lieten mensen die bij het project betrokken zijn weten dat het gaat om een ontdekking ‘die de geschiedenisboeken in zal gaan‘. Daarop is het grote speculeren begonnen. Vrijwel iedereen verwacht dat er sprake is van leven op de rode planeet.

De schaduw van Curiosity op het oppervlakte van Mars.

Nasa probeert nu de verwachtingen te temperen. Een woordvoerder zei tegen het Duitse persbureau dpa dat er ‘geen wereldschokkende ontdekkingen’ zullen worden gepresenteerd. Een nog grotere tip van de sluier lichtte Nasa-chef Charles Elachi op. Hij vertelde op een conferentie in Rome dat er waarschijnlijk eenvoudige organische moleculen zijn gevonden. Die gelden als voorloper van leven.

Ook het Curiosity team zelf is een beetje geschrokken van alle aandacht. Via Twitter stuurden ze het bericht naar buiten dat de hele missie van Curiosity ‘de geschiedenisboeken zal ingaan’. Om te weten wat er precies is ontdekt zal de wereld moeten wachten tot maandag.

Follow Faqtman on Twitter