Curiosity kan Mars verontreinigen


De Mars robot Curiosity bevat niet gesteriliseerde onderdelen en kan op die manier aards leven naar Mars brengen. Dat heeft de bouwer, het Jet Propulsion Laboratory uit Los Angeles, meegedeeld in de krant Los Angeles Times. De boorpen, die kan worden gebruikt om naar water te boren, is behandeld met kokend water en alcohol voor de reis naar de rode planeet, zoals hoort. Daarna is hij echter met buitenlucht in aanraking geweest. Dat kan betekenen dat er aardse kiemen op aanwezig zijn.

Dit landschap op Mars is door water ontstaan, denkt Nasa. Een aardse kiem zou hier eventueel kunnen ontkiemen.

Dat eventuele kiemen de lange reis zouden hebben overleefd is niet erg waarschijnlijk, maar ook niet onmogelijk. Eerder hebben aardse organismes aangetoond een verblijf in de ruimte te doorstaan. Omdat ze juist op de boorkop zitten, kunnen de kiemen uiteindelijk in de bodem van Mars terecht komen. Als daar water is – en daar gaan veel mensen bij Nasa van uit – dan zouden ze kunnen ontkiemen.

Dat de boorpen met buitenlucht in aanraking is geweest, komt doordat hij als een van de laatste onderdelen is aangebracht op de arm van Curiosity. Doordat hij aan de buitenkant van het machientje zit, was het niet mogelijk om dit onderdeel steriel de ruimte in te sturen. Volgens de bouwers hebben ze een gecalculeerd risico genomen met deze procedure, bij Nasa zijn ze echter niet blij met het interview in de Times.

Follow Faqtman on Twitter