Cupping totaal onbewezen


Phelps cupping

Het Amerikaanse team bij de Olympische Spelen gebruikt cupping als een methode om het herstel van spieren te bevorderen. Maar helpt het wel?

De afgelopen dagen verscheen een foto van zwemmer Michael Phelps in de media waarop te zien is hoe er rode vlekken op zijn rug zitten. Die zijn typische voor cupping, een methode waarbij verwarmde glazen kopjes op de rug van een persoon worden gezet. Als de lucht in de kopjes afkoelt, vermindert de druk en wordt de huid het kopje ingetrokken.

Deze methode komt uit Azië, waar cupping behoort tot de meer experimentele hoek van de traditionele geneeskunst, net als het slikken van gemalen tijgerpenis om de vruchtbaarheid te verhogen. Het idee is dat door het zuigen van de kopjes ‘slechte stoffen’ uit de huid worden getrokken. Welke stoffen dat zijn, blijft vaak onduidelijk. Zoals de rode vlekken aangeven, komt vooral bloed naar de oppervlakte.

Cupping is vaak onderzocht. Twee Chinese academici hielden in 2012 in totaal 135 van die onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de conclusie dat de meeste van lage kwaliteit zijn. Ze worden vrijwel altijd verricht door mensen die aan cupping doen en een voordeel hebben bij een positieve uitslag. Twee Britse klinische onderzoekers, werkzaam aan de University of Exeter, die in 2008 een onderzoek deden naar cupping, deden het af als pseudowetenschappelijke nonsense.

Toch gebruiken sporters de techniek. Waarom? Atleten lijken vaker hun toevlucht te zoeken tot onbewezen behandelingen. Zo droegen bij de vorige Spelen sommige deelnemers koperen armbandjes. Deze armbandjes, die in de verte doen denken aan de BioStabil die in Nederland worden verkocht, zouden ook afvalstoffen beter verwijderen uit het lichaam. Ook daarvoor zijn geen wetenschappelijke bewijzen.

Wat wel te bewijzen valt, zijn de placebo-effecten van zulke behandelingen. Als iemand denkt dat het werk, heeft dat al een gunstige uitwerking. Er zijn duizenden studies gedaan waarin het placebo-effect wordt aangetoond. Sporters, die altijd op zoek zijn naar een voordeel op hun concurrentie, geloven misschien iets sneller in een middel en hebben daar dus voordeel van. Phelps heeft in ieder geval al weer twee medailles gewonnen.