Culturele verschillen diep verankerd in brein


Het brein van Aziaten en blanke Amerikanen reageert anders op sociale situaties, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Zonder kleding aan is iedereen hetzelfde, wordt vaak beweerd. Dan zijn we allemaal mensen en doet afkomst en cultuur er niet meer toe. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan is dit niet helemaal waar. Cultuur gaat veel dieper dan de huid, zo tonen zij aan. Culturele verschillen liggen diep verankerd in het brein.

Mensen uit verschillende culturen kunnen veel van elkaars denkwijze leren.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat Aziaten sociale situaties totaal anders interpreteren dan blanke Amerikanen. Als mensen uit beide culturen zien dat een jongedame haar zitplaats in de bus geeft aan een oudere man? Dan zal de blanke Amerikaan denken dat dit meisje waarschijnlijk erg vriendelijk en sociaal is. Terwijl mensen met een Aziatische achtergrond veel sneller geneigd zijn om haar gedrag toe te schrijven aan sociale factoren. Misschien zit haar baas van het werk iets verderop en wil ze een goede indruk maken? Of heerst er een zeer sterke sociale norm in de cultuur waar dat meisje vandaan komt?

Nu is ook aangetoond dat de hersenen van blanke Amerikaanse anders reageren op sociale situaties dan het brein van Aziatische Amerikanen. Proefpersonen kregen een foto te zien van een vrouw (Julie) met informatie over haar gedrag (Julie controleert elke nacht voor het slapen gaan het brandalarm). Als een blanke Amerikaan deze informatie kreeg, onmiddellijk gevolgd door persoonlijkheidstrekken als moedig en dapper (die duidelijk tegen de trekken ingaan die je bij Julie zou verwachten), dan zagen de onderzoekers een suprise-reactie in het brein van de proefpersonen (Huh, dat hadden we niet verwacht). Maar in het brein van de Aziatische Amerikanen gebeurde dit niet. De Aziaten gingen er dus niet direct vanuit dat Julie waarschijnlijk erg neurotisch en voorzichtig is.

Dit onderzoek toont aan dat er een culturele kloof is in hoe mensen andere mensen waarnemen. Blijkbaar hebben blanke Amerikanen snel een oordeel over iemands persoonlijkheid, terwijl Aziaten veel meer letten op de sociale context. Wat is beter?

Bron: Psychological Science. Foto: Zsolt, Dreamstime