Cuba wil schuld betalen in rum


rum

Cuba is straatarm. Na decennia van communistisch bewind zijn de schulden groter dan de bezittingen. Een van de schuldeisers is Tsjechiƫ, dat ooit samen met het subtropische eiland deel uitmaakte van het communistische wereldblok. Ze krijgen nog 276 miljoen dollar van de Cubanen en willen dat geld eindelijk wel eens zien.

Cuba heeft een opmerkelijk voorstel gedaan om de schuld te vereffenen: kunnen ze niet betalen in rum? De sterke drank is schijnbaar overvloediger dan harde cash op het eiland. Bovendien houden ze in het Oost-Europese land wel van een glaasje, dus waarom niet beide profiteren?

Tsjechiƫ heeft het aanbod nog niet aangenomen. Ze importeren per jaar voor 2 miljoen dollar aan rum, dus bij een normale consumptie zouden ze meer dan een eeuw moeten drinken voor de schuld is ingelost. Toch staat het regime in Praag niet helemaal afwijzend tegenover het aanbod, al willen ze graag wel een deel in cash.

Schulden afbetalen in natura is niet helemaal ongehoord. Polen heeft Nederland ooit in hout betaald, Noord-Korea wilde in 2010 een schuld voldoen in ginseng. Ook aan de Tsjechen, die toen weigerden.