CT-scan beschadigt cellen


ct-scan

Scans zijn steeds populairder in de geneeskunde. Je kunt zonder chirurgie in het binnenste van een mens kijken en ingewanden, botten en zelfs bloedvaten zien. Maar geheel zonder gevaar is het niet. Zelfs een enkele scan beschadigt al cellen.

Dat schrijven onderzoekers van Stanford University (VS) in het vakblad Journal of the American College of cardiology. Ze hebben gekeken naar hoeveel straling zeventig hartpatiënten te verwerken kregen tijdens een behandeling waarbij CT-scans werden gebruikt. Het bleek dat delen van het lichaam honderden keren meer straling te verwerken kregen dan bij een normale röntgenopname.

Vooral oudere CT-scans werken met zeer hoge doses radioactieve straling.

Na de scans werden de patiënten onderzocht op celbeschadiging. Het bleek dat vooral T-cellen, die onderdeel vormen van het immuunsysteem, beschadigd waren. Ook zagen ze dat veel genen die betrokken zijn bij celreparatie, waren ingeschakeld.

De onderzoekers schrijven dat ze pertinent niet hebben gevonden dat scans kunnen leiden tot kanker of een verminderd immuunsysteem. Toch waarschuwen ze om deze technologie waar mogelijk spaarzaam in te zetten. Onnodige scans (zoals een check bij gezonde mensen) moeten worden vermeden.