Cruciale Marslanding in augustus


De Mars-Rover Curiosity bereikt volgende maand zijn bestemming. Het belooft een cruciale landing te worden. Als het misgaat, kan het zomaar tien jaar duren voordat we weer onderzoek op de rode planeet kunnen doen. Er is simpelweg geen geld meer voor. Dat meldt Stuart Clark in The Guardian.

Het Mars Science Laboratory, of Curiosity, is vorig jaar in november gelanceerd vanaf Cape Canaveral, en zal naar verwachting op 5 augustus op Mars landen. De Curiosity is vele malen groter dan de twee Mars Exploration Rovers die in het verleden naar Mars gestuurd zijn: de Opportunity, die inmiddels acht jaar actief is, en de Spirit, waar in 2010 het contact mee verloren ging.

NASA-personeel werkt aan apparatuur van de Curiosity.

De Curiosity gaat klimatologisch en geologisch onderzoek doen, en probeert erachter te komen of er ooit leven mogelijk was op Mars. De metingen van de Curiosity kunnen ook helpen om de mogelijkheden voor een bemande missie naar Mars te bestuderen. Een dergelijke missie moet volgens het Amerikaanse Congres en president Obama in de jaren ’30 van deze eeuw plaatsvinden.

Vanaf de jaren ’60 is meer dan de helft van alle Mars-missies geheel of gedeeltelijk mislukt. Er wordt wel eens voor de grap gesuggereerd dat er een ‘vloek’ op de Marslandingen rust, maar ook pech en domme fouten hebben er veel mee te maken. Een overzicht van de mislukkingen op Mars is hier te vinden. De technologie verbetert constant, maar een landing op Mars blijft een riskante en dure onderneming.

Als het met de Curiosity niet lukt, dan zal het voorlopig stil blijven op Mars; er zijn nog geen concrete plannen om weer een rover op Mars te zetten. Eerder dit jaar kwam de missie ExoMars van het ESA op losse schroeven te staan nadat de NASA zich terugtrok om budgettaire redenen. Liefhebbers van foto’s van het oppervlak van Mars zullen dan ook hopen dat de Curiosity veilig aankomt.

Bron foto: NASA Goddard Space Flight Center

Follow Faqtman on Twitter