Crowd telt calorieën


Wie wil afvallen, moet niet te veel calorieën binnen krijgen. Alleen hoeveel calorieën zitten er precies in een broodje warm vlees met pindasaus? Of een portie zuurkool met puree? Daar kun je boekjes voor kopen, maar het blijft een lastige klus. Binnenkort kun je die uitbesteden aan duizenden andere mensen.

Een PlateMate foto. Deze maaltijd is ruim 1500 calorieën, schatten mensen heel accuraat.
Computerspecialisten van de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten hebben een systeem ontwikkeld dat via crowd sourcing aan duizenden mensen tegelijk vraagt hoeveel calorieën er in een maaltijd zit. Je uploadt een foto naar een website, waar iedereen die wil zich over jouw maaltijd kan uitlaten.

Het gemiddelde antwoord van al die mensen die niet hebben doorgeleerd als voedingsdeskundige blijkt verrassend accuraat.

De truc zit hem in het aantal mensen dat een schatting maakt. Als dat hoog genoeg is, worden de te hoge en te lage schattingen er uit gemiddeld. Wildvreemde mensen kunnen je zo vertellen dat het broodje warm vlees een caloriebom is. Een voedingsdeskundige vraagt veel geld voor dezelfde dienst.

Het systeem, PlateMate, bestaat nu nog als prototype. De uitvindster is inmiddels weg bij de universiteit en in dienst bij Microsoft. Wellicht dat het computerbedrijf PlateMate gaat aanbieden als onderdeel van Windows.

Follow Faqtman on Twitter