Crisis is goed voor het milieu


dreamstime_14246018

Tussen 2007 en 2013 verminderde de uitstoot van het broeikasgas CO2 in de Verenigde Staten met 11 procent. In diezelfde periode kwam Barack Obama aan de macht. Hij sloot een aantal kolencentrales en verving die door milieuvriendelijkere gasgestookte centrales. Beide grafieken (vermindering van kolen en vermindering van uitstoot) lopen prachtig parallel.

Veel wetenschappers gingen er dan ook van uit dat het een het rechtstreekse gevolg van het ander was.

Mis. De verminderde uitstoot is vooral te danken aan de diepe economische crisis waar de VS doorheen ging, ontdekten onderzoekers van het Internationale Institut für angewandte Systemanalyse in Oostenrijk. Verminderde consumptie en transport zijn verantwoordelijk voor 71 procent van de kleinere uitstoot. Slechts 17 procent van de vermindering is veroorzaakt door groenere centrales.

Zelfs toen de crisis in 2009 langzaam voorbij begon te gaan, zorgden een hoge olieprijs en een milde winter dat de uitstoot niet weer naar het oude niveau ging. Dit betekent niet dat overheden dan maar weer kolencentrales moeten laten bouwen, schrijven de auteurs van de studie in het vakblad Nature Communications, maar wel dat ze zich beter bewust moeten zijn welke maatregelen het meest effectief zijn.