Creativiteit is eng


Worden jouw creatieve ideeën telkens afgewezen? Grote kans dat je mensen bang maakt.

Creativiteit wordt tegenwoordig als een waardevolle eigenschap beschouwd. In vrijwel elke vacature wordt het gevraagd. ‘Je bent creatief, innovatief en streeft naar een continu betere prestatie’. Maar als het erop aankomt, blijkt die creativiteit helemaal niet zo te worden gewaardeerd. Amerikaans onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in vakblad Psychological Science laat zelfs zien dat creatieve ideeën vaak worden afgewezen.

Een griezelig creatief schilderij van Picasso (bron: Flickr)

Wetenschappers van de University of Pennsylvania (VS) denken dat mensen een verborgen vooroordeel tegen creativiteit hebben. We pretenderen ervan te houden, maar eigenlijk maakt het ons onzeker en bang. Proefpersonen die verkondigden creatieve ideeën toe te juichen, bleken in veel gevallen juist negatieve associaties te hebben bij nieuwe ideeën.

De onderzoekers verklaren dat doordat creatieve ideeën vaak gepaard gaan met onzekerheid. Je probeert immers iets nieuws uit. Mensen houden niet van onzekerheid, dus zijn ze huiverige voor een nieuw idee. Uit experimenten bleek ook dat als mensen moeten kiezen tussen een nieuwe aanpak en een bestaande methode, ze liever gaan voor het beproefde idee. Zelfs als onafhankelijk bewijs aantoont dat de creatieve aanpak ook goed zou kunnen werken.

Toch zal niemand openlijk toegeven niet zo dol te zijn op creatieve ideeën. Volgens de onderzoekers zijn we ons niet bewust van onze verborgen vooroordelen. Die vooroordelen zouden zo subtiel zijn, dat ze ons er zelfs van weerhouden creatieve ideeën te herkennen. Bedrijven die echt innovatief willen zijn, zouden dus meer aandacht moeten besteden aan de redenen waarom creatieve ideeën zo vaak worden afgewezen, zeggen de onderzoekers op de website ScienceDaily.

Follow Faqtman on Twitter