Creatieve mensen zijn oneerlijk


Flickr.com/advertisingelyse

Creatieve mensen zijn oneerlijker en liegen meer, dat blijkt uit onderzoek van Harvard University. Onderzoeker Francesca Gino legt uit: “Creativiteit helpt moeilijke problemen op te lossen, maar zorgt er ook voor dat mensen onethische routes kiezen om tot een oplossing te komen.”

De onderzoeker en haar team onderwierpen een groep proefpersonen aan een reeks testen waaruit bleek hoe creatief ze waren, hoe nauw ze het namen met de waarheid en hoe ze hun gedrag verantwoordden. In het Journal of Personality and Social Psychology staat beschreven dat de groep bijvoorbeeld tegen betaling een multiple-choice test moest invullen. Daarna moesten de proefpersonen de antwoorden even overschrijven op een ander formulier zodat het makkelijker nagekeken kon worden, alleen waren op die papieren door een fout bij het kopieren de correcte antwoorden te zien.

De experimentleider vertelde dat mensen met de minste fouten meer betaald zouden krijgen en dat ze ongestoord de boel konden bedonderen omdat niemand erachter zou komen. Maar dat was niet helemaal waar: de onderzoekers hadden de formulieren gemarkeerd.

Personen die uit eerdere testen als creatief naar voren kwamen, hadden meer ‘goede’ antwoorden overgenomen van het gekopieerde formulier. Opvallend genoeg is er geen verband gevonden tussen intelligentie en leugenachtig gedrag, mensen die volgens de onderzoekers slimmer waren maar minder creatief, gedroegen zich eerlijker bij het invullen van de test.

De onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift dat de relatie tussen creativiteit en liegen tot nu toe niet onderzocht was en dat ze zich een beetje zorgen maken: “Mensen die creatief werk hebben, of in een omgeving werken waar creatief denken gepromoot wordt, zullen niet altijd even eerlijk handelen wanneer ze geconfronteerd worden met een ethisch dilemma.”

Toch tillen ze niet al te zwaar aan hun eigen onderzoek omdat er eigenlijk nog een ander onderzoek gedaan moet worden waarin de proefpersonen geen geld of een andere beloning in het vooruitzicht wordt gesteld. Met dit onderzoek kunnen ze namelijk ook hebben bewezen dat creatieve mensen egoistisch zijn en, in geval van twijfel, voor hun eigen gewin kiezen.

Bang om voorgelogen te worden? Kijk eens goed naar het gezicht van degene die je verdenkt. De clue zit in de wenkbrauwen.