Costa Concordia op schipkerkhof


De kapitein vaart dicht langs de kust van het eiland Giglio. Zijn boot is vol, maar hij is te onvoorzichtig en komt te dicht bij rotsen die vlak onder het wateroppervlak liggen bij de beruchte punt die Punta del Lazzaretto heet. De rotsen raken zijn vaartuig, dat al snel slagzij maakt en begint te zinken. Vanaf de kant kijken de inwoners van Giglio toe.

Nee, dit verhaal speelde niet drie weken geleden, maar ergens in de 3e eeuw na Christus. Het was niet de Costa Concordia die zonk, maar een Romeinse galei, geladen met amfora’s vol vissaus, een delicatesse uit Marokko. Volgens onderwaterarcheologen die de omgeving van Giglio onderzoeken liggen er meer dan een dozijn wrakken rond Le Scole.

Dat beweert Enrico Ciabatti, een onderwaterarcheoloog die rond het eiland onderzoek doet en een documentaire maakt. Tegen Discovery Channel vertelde hij dat de verraderlijke rotsen rond Giglio al minstens 2600 jaar schepen doen vergaan. De ingang van de haven van Giglio is nauw, de meeste wrakken zijn letterlijk met zicht op de haven vergaan.

Het excuus van de kapitein van de Costa Concordia dat er niets bekend was van onderwaterrotsen is in ieder geval onzin. Het aanvaren van het eiland is zo moeilijk dat het cruiseschip op een opmerkelijke plek tot zinken is gekomen: een scheepskerkhof waar archeologen hun vingers bij aflikken.

Follow Faqtman on Twitter