Coronavrij Kiribati ineens hotspot


Twee jaar lang slaagde het eilandenrijk Kiribati erin Corona bijna volledig weg te houden. Maar het eerste vliegtuig dat weer mocht landen bracht gelijk 36 besmette mensen naar de archipel in de Stille Oceaan.

Het vliegtuig dat uit Fiji kwam, had 54 volledig gevaccineerde mensen aan boord die voor vertrek drie Covid-tests hadden ondergaan. Die waren allemaal negatief, aldus de regering op woensdag.

Na aankomst in Kiribati op vrijdag zijn 36 van de passagiers echter positief getest op het virus. Ze werden naar een quarantainecentrum gebracht. Een van de werknemers van het centrum is inmiddels ook besmet.

Omdat het virus zich buiten de isolatieafdeling heeft kunnen verspreiden, hebben de autoriteiten onmiddellijk een avondklok ingesteld voor de burgers en maskers verplicht gesteld. Bijeenkomsten van meer dan tien personen zijn verboden, evenals de verkoop van alcohol.

De Republiek Kiribati bestaat uit koraalatollen en -eilanden met een bevolking van ongeveer 120.000 mensen. De archipel ligt dicht bij de evenaar in het midden van de Stille Oceaan, vlakbij de internationale datumgrens. De regering heeft in maart 2020 de grenzen gesloten uit vrees voor verspreiding van de pandemie.