Corona: mensen denken alleen maar dat ze zich aan de regels houden


Hoe streng ben jij als het om Corona gaat? Mondkapjes dragen, handen wassen, menselijk contact vermijden? Veel mensen denken dat ze de regels opvolgen, maar de praktijk wijst iets heel anders uit. We denken vooral dat we erg streng zijn, terwijl anderen de boel laten sloffen.

Voor een studie naar de perceptie van gedrag heeft een team van de Universiteit van Hildesheim 1.102 proefpersonen uit vier landen – Groot-Brittannië, de VS, Zweden en Duitsland – ondervraagd. Deze mensen werd gevraagd aan te geven hoe strikt zij zich houden aan verschillende regels en hoe zij het gedrag van anderen beoordelen.

De ene helft van de deelnemers moest de naleving van de regels door hun goede vrienden beoordelen, de andere helft het gedrag van doorsnee burgers. Uit de resultaten bleek dat de respondenten zichzelf als beter dan gemiddeld beoordeelden, zo maakte de universiteit dinsdag bekend.

Daarbij hadden zij niet alleen het gevoel dat zij de Covid 19-regels beter opvolgden dan andere burgers en inwoners van hun land, maar ook dat zij de regels meer volgden dan hun vrienden. De resultaten waren bijna identiek in alle vier de landen. Dat wijst erop dat het om een zeer stabiele bevinding gaat die niet afhankelijk is van het specifieke beleid van een land. De vier landen zijn gekozen omdat hun regeringen zeer verschillend op de pandemie hebben gereageerd.