Corona kan diabetes veroorzaken


Steeds meer studies wijzen erop dat er een link bestaat tussen Corona en diabetes of suikerziekte. De laatste studie daarnaar die is gepubliceerd, onder 180.000 Amerikaanse veteranen, toont aan dat Covid de kans op suikerziekte type 2 onder mensen met overgewicht zelfs flink verhoogt.

Diabetes type 2 is ook zonder Corona al jaren aan het toenemen. Je krijgt het door een ongezonde levensstijl, maar in het bijzonder door overgewicht. Corona doet daar een flinke schep bovenop.

Een recente Duitse studie toont aan dat afgelopen twee jaar van duizend patiënten met Corona 15,8 mensen diabetes kregen. Bij een controlegroep zonder Covid – maar met een andere luchtweginfectie – was dat gemiddeld 12,3. Dat zou betekenen dat Corona het risico op diabetes met 28 procent doet toenemen. De Amerikanen vonden zelfs nog hogere cijfers: 40 procent.

Al tijdens de pandemie waren er aanwijzingen dat Corona zorgt voor een infectie van de alvleesklier. Die speelt een belangrijke rol bij de productie van insuline. Is die aanmaak verstoort, dan krijgt een patiënt diabetes. Symptomen daarvan zijn een constante dorst en aandrang om te plassen, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Zowel de Amerikanen als de Duitsers zien een nog groter risico op diabetes bij mensen die niet bewegen. Door de lockdowns zijn sommige mensen totaal opgehouden met sporten, waardoor ze diabetes wellicht nog sneller krijgen.