Cook Eilanden bannen visvangst


De Puka Puka Atol, deel van de Cook Eilanden.

Het is een van de kleinste landen ter wereld, maar ze willen een groot gebaar maken. De Cook Eilanden, een archipel van kleine eilandjes in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van zijn territoriale wateren het vissen verboden. Dat betekent dat er in een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen geen hengeltje meer mag worden uitgegooid.

Regeringsleider Henry Puna van het 20.000 inwoners tellende landje verklaarde dat zijn volk daarmee een ‘gift aan de mensheid’ wil geven. De zeeën rond de Cook Eilanden zijn een buitengewoon ecosysteem waar jaarlijks nog een paar onbekende vissoorten worden gevonden. De commerciële vissers uit vooral Azië hebben de eilanden ontdekt als rijke visgronden, waar ze met industriële trawlers de zee leegroven.

Of dat ophoudt door het verbod is zeer de vraag. De eilandengroep zelf heeft nauwelijks een militaire macht, laat staan een marine die het verbod kan handhaven. Eerder verklaarde een ander ministaatje, Kiribati, ook al een groot deel van zijn wateren tot verboden gebied voor vissers. Australië schonk een boot om het verbod te handhaven, maar die ligt zonder benzine in een haven.

Het verbod is dan ook vooral als symbolische geste bedoeld. Op de Cook Eilanden vindt op dit moment een conferentie plaats van eilandstaatjes.

Follow Faqtman on Twitter