Conferentie onverklaarbare geluiden


Overal ter wereld maken mensen er melding van: mysterieuze stationaire zoemgeluiden. Anderen horen op dezelfde plaats ieder keer knallen. Het geluid op lage frequenties lijkt vooral ’s nachts voor te komen en houdt soms hele dorpen uit de slaap. Deze week is er voor het eerst een op serieuze schaal door specialisten en wetenschappers gesproken over dit fenomeen, in de Amerikaanse stad San Francisco.

Geologische processen maken soms storend geluid.

Één ding werd daar gelijk duidelijk: mensen over de hele wereld melden zoemgeluiden, er zijn zelfs namen voor bedacht. Zo schijnen bewoners van de Belgische kust over mist poefers/poufers te spreken, terwijl de Italianen wakker liggen van brontidi (bromgeluiden). De Japanners noemen het zoemen yan.

Het geeft wel aan dat het geen nieuw fenomeen is en dat het zoemen op veel verschillende plekken voorkomt. Specialisten van de Nasa wisten te melden dat sommige zoemgeluiden worden veroorzaakt door vulkanen en dat oude mijnschachten door tocht aan het vibreren kunnen raken en dan geluid produceren. Ook sommige geologische processen maken geluid.

Een paar van de wereldwijde geluiden. Klik voor vergroting.
Dat verklaart echter lang niet alle gevallen. De overheidsdienst US Geological Service geeft – heel makkelijk – ‘geheime militaire activiteit’ de schuld van sommige geluiden.

Ook het verbranden van meteorieten in de atmosfeer schijnt geluid te maken. Maar iedere nacht opnieuw, zoals in het Engelse dorpje Woodland?

Om de lijst met dingen die we niet weten over het zoemen nog maar wat langer te maken: niemand weet of de herhaaldelijke knallen die op sommige plekken worden waargenomen er iets mee te maken hebben. De bekendste knallen vinden plaats bij het Seneca meer in de oostelijke Verenigde Staten. De Seneca pistols gaan iedere nacht af. Het zijn zeker niet de enige vaste knallen. Aan de Indiase kust kennen ze de vergelijkbare Bansal pistolen.

De vergadering ging uit elkaar zonder dat er een oplossing of verklaring voor de nachtelijke geluiden is gevonden. De onderzoekers willen elkaar wel beter op de hoogte houden van mysterieuze geluiden en hopen er een patroon in te ontdekken. Het is niet veel, maar wel een begin.