Condensstrepen zeer hardnekkig


Wie op een onbewolkte dag boven Nederland omhoog kijkt, ziet er gegarandeerd één of twee, waarschijnlijk meer: condensstrepen van vliegtuigen. De motoren van vliegtuigen produceren uitlaatgassen waarin waterdamp zit. In de kou op grote hoogte condenseert die damp gelijk, wat leidt tot de typische witte strepen. Mensen die geloven in samenzweringen denken dat die strepen bovendien chemicaliën bevatten om de bevolking te beïnvloeden.

Als dat zo is, dan is dat een slechte methode. Nasa heeft namelijk ontdekt dat de condensstrepen vooral op hun plaats blijven hangen. Door satellietbeelden te bestuderen zijn ze er achter gekomen dat sommige strepen wel 14 uur in de lucht blijven en langzaam breder worden.

Condensstrepen zijn voor klimatologen van groot belang. Ze zijn zo alomtegenwoordig dat ze een niet onbelangrijk deel van het zonlicht weerkaatsen. Daardoor zouden ze klimaatverandering wel eens voor een deel tegen kunnen houden. Uit eerder onderzoek blijkt dat de hoeveelheid cirruswolken boven de Verenigde Staten tussen 1971 en 1995 met 3 procent is toegenomen. Dat heeft effect op het klimaat.

Op de foto zie je de oostkust van Canada op 26 mei, een dag met ter plekke veel vocht in de atmosfeer. Daardoor bleven de condensstrepen lang hangen. De merkwaardige X-patronen worden veroorzaakt door de vluchtroutes van commerciële vliegtuigen die van Europa naar Amerika vliegen en vice versa.

Follow Faqtman on Twitter