Conan de bacterie


Braziliaanse wetenschappers ontdekten een microbe die in de ruimte kan overleven. Maar komt hij daar ook vandaan?

De microbe heeft inmiddels de bijnaam ‘Conan de bacterie’, naar de film met Arnold Schwarzenegger. Net als Conan kan de bacterie de meest verschrikkelijke omstandigheden verduren. De ontdekkers vermoeden dat het de oorsprong van het leven op aarde zou kunnen zijn.

Paleontologen zijn al langer overtuigd dat buitenaards bacteriën wel eens een grote rol zouden kunnen hebben gespeeld bij het ontstaan van leven op onze planeet. Alleen was tot nu toe het probleem dat geen enkele bacterie de reis door het vacuüm leek te kunnen doorstaan.

Deinococcus radiodurans: taai bacterietje.
Deinococcus radiodurans: taai bacterietje.

De Brazilianen onderwierpen de bacterie, Deinococcus radiodurans aan krachtige straling, temperaturen onder het vriespunt en een vacuümkamer, ze bootsten daarmee de omstandigheden na zoals die zijn te vinden op een meteoriet die door het heelal zoeft.

Dergelijke omstandigheden zouden andere bacteriën direct vernietigen, maar de D. radiodurans kolonies bleken niet alleen in staat om te overleven, maar ze regenereerden weer wanneer de omstandigheden verbeterden.

Vooral dat laatste maakt deze bacterie een potentiële kandidaat voor het verspreiden van leven tussen planeten in de eerste millennia van ons zonnestelsel.

D. radiodurans, die een ronde vorm heeft en rood is, werd vijf decennia geleden ontdekt in een blikje corned beef dat ging rotten ondanks dat het was gesteriliseerd door straling. Uit tests blijkt dat deze bacterie in staat is om zijn eigen DNA te herstellen van stralingsschade.

Lees ook Mug overleeft de ruimte.