Computergekkies zijn zwakkelingen


Houdt de computer je uit je slaap en raak je gefrustreerd als het internet eruit ligt? Waarschijnlijk ben je een dwangmatige computeraar en dat is niet goed voor je imago. Linda Muusses van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekte dat mensen die hun gedrag niet goed kunnen controleren, minder worden vertrouwd.

Vooral liefdesrelaties hebben te lijden onder ‘computergekkies’. Uit het onderzoek van Muusses en haar team blijkt dat mensen zelfcontrole een belangrijke eigenschap vinden voor een betrouwbare partner. Maar van mensen die hun computergedrag niet onder controle hebben, wordt gedacht dat ze ook geen zelfcontrole hebben.

Volgens de onderzoekers kijken mannen en vrouwen naar het internetgebruik van hun (aanstaande)partners en leiden ze daar uit af of hij of zij een betrouwbare levensgezel is. Dwangmatig computeren zorgt voor een nare bijsmaak.

Muusses legt in Communication Research uit: “Deelnemers die de beschrijving lazen van een compulsieve internetgebruiker, dachten dat de onbekende minder zelfcontrole had dan deelnemers die de beschrijving lazen van een niet-compulsieve internetgebruiker. Dit oordeel zorgde ervoor dat ze de onbekende persoon minder vertrouwden.”

Foto: Flickr.com/Elvert Barnes