Computer weet of je wel kijkt


computer

Let je wel op? Je kunt nog weleens snel zijn afgeleid wanneer je de hele dag voor je werk naar een beeldscherm moet staren. Het nieuwe computerprogramma Diff Displays van de University of St. Andrews biedt uitkomst. Het houdt bij wanneer je niet kijkt, en onderneemt daarna actie.

Het systeem werkt door middel van een camera op het beeldscherm die de beweging van je ogen bijhoudt. Kijk je even niet, dan kan het systeem afhankelijk van wat je hebt ingesteld verschillende dingen doen. Zo kan het beeldscherm bevriezen, zodat wanneer je weer kijkt je precies kan zien wat je hebt gemist. Daarnaast kan het delen van het beeldscherm waarop even niets verandert dimmen, waardoor je je aandacht goed kan richten op wat er wel gebeurt.

De onderzoekers denken dat hun programma bruikbaar is om afleidingen op het werk te verminderen, wat de productiviteit vergroot. Helemaal handig is het bij gebruik in de vluchtcontrolekamer op vliegvelden, aangezien daar onder hoge druk met verschillende beeldschermen tegelijk wordt gewerkt.