Computer: VVD wint verkiezingen


stemmen

De VVD gaan morgen de Tweede Kamerverkiezingen winnen, met 25 zetels. De PVV van Geert Wilders gaat met 16 zetels opnieuw tegenvallen. Dit voorspelt het online PR-bureau Clipit op basis van onderzoek van online media. Het bedrijf analyseert het hele jaar de media-aandacht rondom alle politieke partijen. Op basis hiervan is het mogelijk om een voorspelling te doen over de zetelverdeling.

Normaal zou je zo’n voorspelling met een korrel zout kunnen nemen, maar online media worden een steeds belangrijkere factor bij het voorspellen van verkiezingen. Het Indiase bedrijf Genic.ai. wist eind oktober op basis van eenzelfde analyse exact de overwinning van Trump te voorspellen. Twee weken voor de verkiezingen, terwijl andere peilingen Clinton nog als winnaar aanwezen. Ook Clipit was in 2010 veel nauwkeuriger dan de peiling van de wetenschappelijk weinig betrouwbare Maurice de Hond.

De PvdA, nu nog coalitiepartner van de VVD met 38 zetels, staat volgens deze analyse aan de vooravond van een historisch verlies. De partij komt bij deze verkiezingen niet verder dan 13 zetels en is daarmee slechts de zevende partij van Nederland. D66 komt op 19 zetels, CDA blijft steken op 18.

GroenLinks boekt onder leiding van Jesse Klaver winst en komt met tien extra zetels op veertien, genoeg om de grootste op links te worden. Het goede nieuws voor hem is verder dat een coalitie zonder zijn partij erg moeilijk zal worden. VVD, CDA, D66 en PvdA hebben samen 75 zetels, net geen meerderheid in de kamer.

Voor de prognose van Clipit wordt de PR-waarde gebruikt die elke partij weet te behalen. De PR-waarde drukt de impact van media aandacht rondom een merk of persoon uit in euro’s. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal mensen dat een bericht leest, de kosten van een advertentie, het sentiment van het bericht en hoe prominent je merk naar voren komt. Dat wordt teruggerekend naar een aantal zetels.