Computer voor Christus


De oudste computer ter wereld is ouder dan werd gedacht. Een eeuw om precies te zijn, waarmee het raadsel groter is geworden. Het Antikythera mechanisme is in 1901 gevonden in een scheepswrak voor de Griekse kust. Het ziet er uit als een soort machine, maar na onderzoek bleek het een mechanische computer te zijn, waarmee zonsverduisteringen en de stand van de sterren te voorspellen waren.

De maker moest rond 100 voor Christus hebben geleefd, was lange tijd de theorie. Anderen dachten dat alleen Archimedes (287-212 v. Chr.) een dergelijk ingewikkelde machine kon hebben gemaakt. Nieuw onderzoek door de universiteit van Quilmes (Argentinië) toont aan dat beide fout zijn. De machine is waarschijnlijk gemaakt rond 205 voor Christus.

Die nauwkeurige datering is mogelijk omdat de onderzoekers de uitkomsten van de computer hebben vergeleken met de zonsverduisteringen in het oude Babylonië. De oudste match dateert van 12 mei in 205 voor Christus. Daarna loopt de computer keurig synchroon met de rest van de gebeurtenissen aan het firmament.

Dat verklaart het bestaan van de machine overigens nog steeds niet. Het mechanisme is zo complex dat historici denken dat het zijn tijd minstens duizend jaar vooruit was. Niemand kan nog verklaren wie een dergelijke computer kon bouwen en waarom het ding op een Grieks schip terecht kwam.

Het onderzoek staat in het vakblad Archive for History of Exact Sciences.