Computer, mijn vrouw begrijpt me niet


dreamstime_xs_29661136

Beangstigend: een algoritme voorspelt met een hoge nauwkeurigheid of huwelijkstherapie een succes zal worden of niet. Aan de toon en de reacties van de gesprekspartners herkent de computer of er nog mogelijkheden zijn om de boel te lijmen. Sterker nog, de computer is zelfs beter dan psychologen als het om deze inschatting gaat.

Onze stem is zo uniek als een vingerafdruk. Door het geluid van een stem kunnen we leeftijd, geslacht en ook de omvang van een persoon inschatten. We menen er zelfs zaken als intelligentie of competentie in te kunnen horen. Subtiele variaties in toon geven aanwijzingen over hoe een persoon in het gesprek zit.

Koppels met een gelukkige relatie praten dan ook anders met elkaar dan paren met een slecht huwelijk. Een computer heeft nu leren herkennen hoe slecht een relatie is, puur door te luisteren naar de stem van beide echtelieden. Deze luisterende computer is een uitvinding van de University of Southern California (USC) in Los Angeles (VS).

Onderzoekers van deze universiteit registreerden eerst honderden gesprekken van koppels die in therapie waren voor hun huwelijk. Vervolgens werden de koppels vijf jaar lang gevolgd. Bleven ze bij elkaar? Door gesprekken en data te combineren, leerde de computer al snel wat de tekenen zijn dat een relatie zijn uiterste houdbaarheidsdatum heeft bereikt.

Daarna werd dit programma getest. In bijna 80 procent van de gevallen voorspelde de computer correct of een echtpaar nog steeds getrouwd was aan het eind van de waargenomen periode. Psychologen haalden een lagere score. Moeten huwelijkstherapeuten dan maar massaal WW aan gaan vragen? Nee, schrijven de onderzoekers in vakblad Proceedings of Interspeech, de computer kan wel een krachtig hulpmiddel worden. Maar therapeuten blijven nodig voor de interpretatie.