Computer is net mens


Wanneer zijn computers net zo slim als mensen? Als je het verschil tussen de twee niet meer kan zien.

Al in de jaren vijftig begonnen mensen zich af te vragen of computers ooit even slim zouden zijn als mensen. De Britse computerdeskundige Alan Turing stelde een simpele test voor om vast te stellen wanneer dat zou zijn.

Alan Turing, de bedenker van de test.
Zet een proefpersoon in een geblindeerde kamer met een beeldscherm en toetsenbord. Laat hem via die middelen communiceren met mensen en een computer. Als de proefpersoon de computer er uit kan pikken, dan is de mens nog steeds slimmer dan de computer.

Tot nu toe is dat steeds het geval geweest. Sommige computers konden mensen een tijdje voor de gek houden, maar uiteindelijk was bij moeilijkere tests altijd duidelijk dat het om kunstmatige intelligentie ging.

Tot nu.

Afgelopen week werd op het technische festival in Guwahati (India) een programma getest dat Cleverbot heet. Festivalgangers mochten een Turing-test doen waaraan Cleverbot meedeed. Bijna 60 procent meende te maken te hebben met een mens. Volgens sommigen is daardoor voor het eerst een computer minstens zo slim als een mens. In 63 procent van de gevallen dachten proefpersonen dat ze met een computer te maken hadden, terwijl ze in het echt aan het chatten waren met een mens.

Is de Turing-test nu geslaagd? Je zou kunnen argumenteren dat daarvoor een score van 100 procent moet halen. Zeker is dat we op weg zijn naar computers die je bijna niet van mensen kunt onderscheiden.

Follow Faqtman on Twitter